Welzijn Koggenland
De balans tussen Willen en Kunnen

Column

Elke maand even een onderwerp onder de loep; hoe staan wij als Fractie Welzijn Koggenland tegenover een onderwerp. Je kunt hier een impressie krijgen van onze visie.

Column mei ’17

Belevingscentrum Hoorn

Regelmatig worden wij als gemeenteraad uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een onderneming binnen onze gemeente of daarbuiten indien dit nuttig is als uitbreiding van onze kennis.

Dit keer werden we uitgenodigd bij het Belevingscentrum in Hoorn (Kleine Noord 57). Op een heerlijke voorjaarsdag fiets ik naar het centrum van Hoorn, benieuwd naar wat ik kan verwachten.
Een hartelijk welkom krijg ik bij aankomst van de vrijwilligers.

Enthousiast laten zij ons allerlei “gadgets” zien tijdens de rondleiding; ouder worden lijkt buitengewoon leuk! Heel veel praktische tips en adviezen geven zij gratis weg. Er is zelfs een eenvoudige test om digitaal een advies te ontvangen om uw situatie in uw huis comfortabeler en veiliger te maken.

Er waren diverse slimme technieken waarvan ik nog nooit had gehoord zoals een stekker-uitwerper, een toilet met droogfunctie een deur met slot op afstand te openen.

Eigenlijk is een bezoek voor iedereen zinvol; bent u boven de mooie leeftijd van 67 jaar of jonger maar wil je eens vooruit kijken of misschien kun je iemand helpen in je omgeving?
Voor of na het winkelen in de sfeervolle binnenstad van Hoorn een bezoek brengen aan het belevingscentrum, om voldoende voorbereid te zijn voor de toekomst. Ik adviseer om dit op te nemen in de planning, wellicht met een kopje koffie of thee op het terras.

Zo kunt u hopelijk lang prettig en zelfstandig blijven wonen in uw huidige woning. Hopelijk in een vertrouwde buurt met een diversiteit aan leeftijden. Dit zal het geheel afmaken naar inzicht van Welzijn Koggenland. Geen homogene woongroepen, maar jong en oud mixen zodat het beste gecombineerd kan worden; zie het eens voor u?
Er wordt een pakketje bezorgt maar u bent aan het werk, de oudere buurman neemt het pakje aan en u kunt het in de avond even ophalen. Even een praatje maken en wellicht een bakje koffie samen drinken.

Aankopen van een “gadget” zal zeker de investering waard zijn; hierdoor kunt u mantelzorg tot het minimale beperken, ga liever leuke activiteiten met elkaar ondernemen. Geniet met elkaar!

Daarbij zetten wij ons als Fractie Welzijn Koggenland in voor levensloopbestendige woningen en/of eventuele “kangoeroe-woningen”. Oplossingen van groter formaat, maar zeker ook belangrijk om onze inwoners te ondersteunen met lang zelfstandig blijven wonen. Welzijn is zorg dragen voor elkaar en met elkaar!

Geïnspireerd? Neem eens een kijkje; dit kan live in de winkel of digitaal www.lekkerblijvenwonen.nl.
Openingstijden; donderdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00