Welzijn Koggenland
De balans tussen Willen en Kunnen

Column

Elke maand even een onderwerp onder de loep; hoe staan wij als Fractie Welzijn Koggenland tegenover een onderwerp. Je kunt hier een impressie krijgen van onze visie.

Column oktober ’17

N23/ Westfrisiaweg

De provincie Noord-Holland zorgt met haar partners voor een nieuwe verbinding tussen Alkmaar en Enkhuizen "de Westfrisiaweg" in de volksmond genoemd. Een project die niet vanzelfsprekend verloopt zo nu en dan een flinke hobbel en/of bobbel in de weg letterlijk of figuurlijk, of wel werkzaamheden die soms voorspoedig verlopen maar ook zo nu en dan voor verrassingen zorgen voor ons gebruiker maar zeker ook voor bouwbedrijf Heijmans. We zien dagelijks veel werkende mensen langs het traject en constateren de plotselinge veranderingen in de verkeersituaties.

Werk aan de weg

Het geeft een nieuwe kijk op een dorp of omgeving, maar ook spanning bij de chauffeur en ergernis. Dit laatste moeten we blijven relativeren; het is tijdelijk. Als je het in perspectief ziet op een heel leven is het nog minder dan 1% van het gehele leven! De werkzaamheden in onze gemeente die vallen onder het westelijk tracé van Avenhorn tot aan Heerhugowaard, er komen 5 rotonden – Avenhorn, Berkhout, Spierdijk, Wogmeer en Obdam. Hoofdzaak is altijd geweest de veiligheid van voet-fietsverkeer met zeker de (school)jeugd en tevens de veiligheid te waarborgen voor alle weggebruikers. Het vraagt een inspanning van alle inwoners.

Afgelopen weekend al een aantal keren gereden over een nieuw geasfalteerd deel (Jaagweg), de snelheidslimiet was snel overschreden doordat het asfalt weinig tot geen weerstand gaf. De auto leek te vliegen, dus snel de voet van het gas, dan maar genieten van de rust. In mijn gedachten plopte een autoloze zondag naar voren, als alles klaar is een openingsstunt? Dan komen mijn skeelers uit de kast en lijkt het me een super idee om over de nieuwe weg 1 x buitensporig te mogen zijn. Om daarna nog jaren in mijn herinneringen samen met hopelijk vele andere inwoners terug te genieten van een mooie ervaring. Zou dit mogelijk zijn in deze snelle, moderne tijden? Mijn droom was weer snel weg; opletten geblazen, een bocht in de weg en een stoplicht op een nieuwe plek... Oh ja, het is nog niet klaar!

Doorbijten moeten we met elkaar, Provincie wil ons burgers zo goed mogelijk op de hoogte houden van de werkzaamheden en ons zo min mogelijk hinderen. Het kan niet anders afgraven, zand aanbrengen, damwand plaatsen, asfalteren, het moet gebeuren om tot een mooi geheel te komen. Moderne technieken worden losgelaten; Facebook, Twitter een weblog, een 3D inzicht en zelfs een fotowedstrijd is opgenomen in het project (Oogvoornoordholland). Dit alles kunt u terug vinden op de basissite N23 Westfrisiaweg.

Hopelijk kunnen we met elkaar de hinder accepteren en uitkijken naar het resultaat, om zo de leefbaarheid in de kernen bereikbaar te houden. Verbinden als uitgangspunt.

Laten we Wel-zijn in Koggenland!