Welzijn Koggenland
De balans tussen Willen en Kunnen

Column

Elke maand even een onderwerp onder de loep; hoe staan wij als Fractie Welzijn Koggenland tegenover een onderwerp. Je kunt hier een impressie krijgen van onze visie.

Column maart ’18

Maart roert zijn staart

Een uitspraak die we elk jaar wel even doen. Volgens het spreekwoorden boek met de betekenis dat het in maart nog stormachtig weer kan zijn. Zo ook dit jaar; de eerste paar dagen stormachtig en ijzig koud, zelfs nog schaatsplezier in de buurt. Maar ook al lentedagen waarbij het begint te kriebelen om schoon te gaan maken of de tuin voor te bereiden op een b(l)oeiende zomer. Overduidelijk; maart roert zijn staart!

Zo is de maand maart ook wat stormachtig in de politiek.

21 Maart ging ca. 60 % van de inwoners van onze gemeente naar de stembus om een biljet te voorzien van een rood kruisje, bolletje of teken die aangaf welke voorkeur er is qua partij in de nieuwe gemeenteraad van Koggenland.

fractie Welzijn Koggenland per 21 maart 2018

Een overzichtelijke lijst van kandidaten met 7 partijen. Spannend en positief was de dag voor ons; de termijn van de afgelopen 4 jaar is verstreken en vandaag gaat de uitslag ons naar de komende 4 jaar brengen. Want 21 maart is niet alleen de dag dat de lente begint maar ook het feest van de democratie: u maakt de keuze wie uw vertegenwoordiger wordt in de gemeenteraad!

De stembureaus sluiten om 21.00 uur en moesten de stemmen geteld worden in alle 15 stemlokalen, gelukkig waren de vellen niet heel groot en was het uitvouwen goed te doen. Eerst op partij, natellen op het totale geheel en daarna op persoon uitkristalliseren. Om 22.30 uur waren de eerste tellingen gedaan en gaf de voorzitter van het stembureau de telling door aan de dames van de afdeling burgerzaken in het gemeentehuis die zorgden voor een correcte afwikkeling.

Vanaf 22.30 uur was iedereen welkom in het gemeentehuis, om met elkaar de uitslag van de verkiezing mee te maken; een gezellige, licht gespannen sfeer hing er rond en met enige regelmaat kwamen er uitslagen binnen die op TV schermen in de zaal werden geprojecteerd. Rond de klok van middernacht waren alle uitslagen bekend.

Hierna steeg de spanning naar de top; er moest een berekening losgelaten worden voor de bekend making van de zetelverdeling. Uiteindelijk mochten wij trots vernemen dat Welzijn Koggenland met 2 zetels door gaat in de raad. Yes, we mogen er weer 4 jaar tegenaan!

Er zijn oriënterende gesprekken met de andere politieke partijen die zijn gekozen voor de komende gemeenteraad. Hieruit zal een coalitie en een oppositie ontstaan om zo de partijen te bundelen tot meer kracht. Daarna hopen we dat maart rustig kan afsluiten op weg naar een fleurig voorjaar met een sterke, krachtige gemeenteraad waarin Welzijn Koggenland haar taken met veel gedrevenheid zal vervullen de komende 4 jaar.