Welzijn Koggenland
De balans tussen Willen en Kunnen

Column

Elke maand even een onderwerp onder de loep; hoe staan wij als Fractie Welzijn Koggenland tegenover een onderwerp. Je kunt hier een impressie krijgen van onze visie.

Column juni ’18

Groeiende gemeente Koggenland

foto bijenzwerm in boom

Wanneer u de kop van deze column leest, denkt u waarschijnlijk aan woningbouw die in diverse kernen gepland staat of aan een uitbreiding van inwoners!

Niets is minder waar, in deze column willen we het groene deel wat ”groeit en bloeit” eens onder de loep nemen. Afgelopen jaren zijn er in het beleid van de gemeente een aantal zaken aangepast, waaronder de onkruidbestrijding. Dit mag niet meer met chemische middelen uit oog voor een beter milieu. Welzijn Koggenland maakte zich zorgen over het groenbeheer. Maar we zien dat dit na het ophogen van het budget redelijk goed onder controle blijft. Het blijft natuurlijk een grillig proces vanwege het Hollandse weer waar we mee te maken hebben. Zo is het bijna 30 graden en zo regent het weer een paar dagen achtereen. Afgelopen jaren is er ook een verandering geweest in de beplanting van de perken. Dit geeft een kleurrijk en fleurig beeld in onze gemeente, maar vormt ook een voedingsbron en leefgebied voor vele insecten. Na vele goede reacties en het voordeel van gemakkelijk onderhoud, zijn er daarna meerdere borders verandert in een mooi kleurenpalet. In de dorpsgesprekken werd hierover gesproken en in een aantal kernen zijn extra bloemborders gekomen om de eerste indruk nog meer kleur te geven. Een positieve uitwerking op vele vlakken. Ook de wat later gemaaide wegbermen helpen mee om onze gemeente kleurrijk te maken door middel van een bloemenrand om de akkers en in de bermen, dit waarderen wij zeker!

ingang bijenkorf

En dan nog een positief punt; het komt de bijenpopulatie ten goede. Zo was het toeval dat naast ons huis in de boom een volk was genesteld. Een prachtige bal met bijen op elkaar. Een happening in de buurt, want dat zie je niet elke dag. De Boerenjasmijn bloeide zo weelderig in onze naastgelegen gemeentelijke border, dat het bijenvolk verleid was tot honing verzamelen. Een imker is gekomen om het volk op te halen. Iemand met passie voor het vak, bevlogen kon hij vertellen. Hij zorgde ervoor dat voor zonsondergang het bijenvolk in de korf was geland, om ze naar een bijenkast over te plaatsen waar ze hun werk goed kunnen uitvoeren en ze voor niemand last kunnen. Kortom; laten we onze gemeente fleurig en bloeiend houden zodat het voor mens en dier prettig en kleurrijk zal zijn.

Laten we WEL-ZIJN in Koggenland!