Welzijn Koggenland
De balans tussen Willen en Kunnen

Column

Elke maand even een onderwerp onder de loep; hoe staan wij als Fractie Welzijn Koggenland tegenover een onderwerp. Je kunt hier een impressie krijgen van onze visie.

Column oktober ’18

Operatie Steenbreek

Bij het lezen van deze titel fronst u wellicht uw wenkbrauwen, maar wij van Welzijn Koggenland krijgen een glimlach op ons gezicht met een positieve blik naar de toekomst. Graag nemen we u mee de toekomst tegemoet.

In de Kadernota 2019 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, door Welzijn Koggenland ingediend. Tijd voor uitleg op weg naar de uitwerking.

Sinds 2015 is Operatie Steenbreek een feit. Het uitgangspunt is: “tegel eruit, plant erin”. Samen voor meer vergroenen en ontstenen! Wat betekent dit dan voor onze (groene) gemeente, de inwoners en ondernemers? De uitvoering kan eenvoudig starten door de inwoners bewust te maken van de verstening in hun omgeving. De inwoners kunnen simpele aanpassingen doen, zoals een regenton plaatsen en (deels) straatstenen/tegels verwijderen en groen planten. Het klimaat verandert, het weer wordt minder stabiel. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Door je tuin minder te verharden krijgt de bodem de tijd om regenwater op te nemen en er komen meer vogels en vlinders. Fijn voor jezelf, goed voor het klimaat. Stil staan is achteruitgang is ’n bevlogen uitspraak welke ook hierbij van toepassing is. Laten we onze gemeente steeds meer verstenen, dan zal dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Denk aan het hitte effect, vooral in de zomer. De biodiversiteit zal afnemen en er zal een neerslagoverschot ontstaan. Tevens zal het geheel invloed hebben op de luchtkwaliteit en onze gezondheid. Tijd om in actie te komen! Kortom, kijk eens kritisch naar uw tuin en omgeving. Kunt u een verbeterslag maken? Steek uw handen uit de mouwen, uiteindelijk zal het veel effect hebben op gezondheid en het welzijn van mens en dier.

Bent u nieuwsgierig geworden en kunt u niet wachten totdat de gemeente operatie Steenbreek uitrolt? Neem dan een kijkje op Operatie Steenbreek.

Welzijn Koggenland voor een groene en gezonde gemeente, doet u mee!

Logo Operatie Steenbreek